Határok Nélkül

 2010.10.19. 18:00

Kimaradás történt, internal server error. Elnézéseteket kérjük érte, és magyarázkodásra kényszerülünk. A magyarázatot pedig nem cizelláljuk, hanem egyszerűen az arcotokba toljuk: a főstáb bizony dolgozott. Részleteiben ki lesz fejtve alább, hogy mi is történt, a rövid bevezetőben legyen elég annyi, hogy végre-valahára szültünk egy főcímet. Mivel ugye minden szülés nehéz és boldogságos, a mondás szerint pedig mindegy, hogy fiú, vagy lány, csak fiú legyen, ezért egyelőre könnycsatornáink útján hozzuk környezetünk tudomására, milyen boldogok vagyunk, mikor megpillantjuk e két szót: Határok Nélkül.

Határok Nélkül az idei főcím, bizony. Meg is mondjuk, hogy mit akarunk sugallani vele: azt, hogy az idei Pszinapszis célja a pszichológiát körbevevő burokból való nyitás. Nem csupán népszerűsítünk, nem csupán eljuttatjuk a jónéphez a lélektan csodálatosságait és érdekességeit, hanem felhívjuk a figyelmet arra, hogy a pszichológia minden mélyén ott lakik, ami emberi. Vagyis minden mélyén. Hogy az ipari formatervezés kényelmi szempontjaitól kezdve a sebészeti műtét után megjelenő fantomvégtag problémáján át pénzügyi együttműködések kialakításáig mindenben van egy pici pszichológia. A lélektan határok nélküli tudomány. Ha kizárod az ajtón, bekúszik a küszöb alatt. Észre sem veszed, és bealvászkodik.

Aztán azt is meg szeretnénk mutatni, hogy a pszichológia nem önmagáért való, hanem legtöbbször – ha nem mindig – egy másik tudománnyal karöltve dolgozik. A lélektan az emberre egyedi módon jellemző végtelenségig változatos eseményeket és mintázatokat igyekszik megragadni. Azt, ami sajátosan emberi. Az ember azonban mindig kölcsönhatásban áll a környezetével, és a környezet megragadásával legtöbbször egy más tudományterület foglalkozik. (És persze a sajátosan emberi jelenségek megragadása sem csak a pszichológia, hanem az orvostudomány, pedagógia, szociológia stb. asztala is.) Ha pedig ez így van, akkor a jelenségek teljesebb megragadása csak együtt lehetséges. A jelenség megragadásában nincs a tudományterületek között határ, vagy minimum felesleges. Ezért aztán épp az ember lényegét megragadni próbáló pszichológiának van a legnagyobb szüksége a határok nélküliségre.

Hogy a Határok Nélkül főcímbe milyen innovációkat, programelemeket csomagolunk nektek, arról tudni fogtok. Itt a blogon, a nemsokára elinduló honlapon, a szervezői bulikon, az utcán szembejövő ismerős, vagy ismeretlen által. Elétek fogjuk tárni, ti pedig fogadjátok be. Összeállt az a csapat, amelyik szeretettel és igyekezettel teríti meg nektek a határok nélküli asztalt.

Címkék: rendezvény szervezés főszerv

A bejegyzés trackback címe:

https://pszin15.blog.hu/api/trackback/id/tr992383620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása